Tuesday, 2 June 2020

Sebutan Betul "Education"


Haa, saya pun terkejut. Sebutan betul untuk "Education" rupa-rupanya huruf 'D' dibunyikan seperti seperti 'J'. Ehh, macam mana pulak bunyi nya? Dalam video ini, Encik Azmi ajar cara sebutan yang betul.

#AzmiShahrin
#tripleAtraining
#EnglishWithAzmi
#KursusBahasaInggeris
#EnglishForBusinessCommunicationCourseKL
#AzmiAjarEnglish
#SebutanBahasaInggeris

Kata-Kata Motivasi


Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Dalam kehidupan kita, pasti kita akan bertemu dengan orang yang bersifat "langit" ini. Mungkin mereka dari kalangan rakan-rakan kita, saudara mara kita, atau lebih teruk lagi ahli keluarga kita sendiri.

Orang yang bersifat "langit" sentiasa tidak puas dengan apa yang dikecapi dan iri hati dengan kehidupan orang lain yang lebih baik darinya, walhal kehidupan mereka sendiri sudah jauh lebih baik daripada orang lain.

Nasihat saya, jika anda boleh bersabar dengan orang seperti ini maka bersabarlah. Jika tidak, maka jauhilah diri anda dari orang seperti ini, Jika anda berasa anda mempunyai sifat ini, maka buangkanlah daripada diri anda.

Akhir kata, saya ingin memetik kata-kata Hamka, "Manusia itu asalnya dari tanah, makan hasil tanah, berdiri di atas tanah, dan akan kembali ke tanah. Lalu kenapa masih bersifat langit?"

#tripleAtraining
#traininganddevelopment
#skillsenhancement
#professionaldevelopment
#productivityandperformance
#pembelajaransepanjanghayat
#HRDFRegisteredTrainingProvider
#PembekalLatihanBerdaftarMOF
#PembekalLatihanBerdaftarKementerianKewangan
#PembekalLatihanBerdaftarEperolehan

Monday, 1 June 2020

Tips Pengurusan Fail & Dokumen



Jika anda mempunyai pekerja, atau berkongsi fail dengan pelanggan, sistem fail dan dokumen anda harus mudah difahami oleh semua orang. Tidak ada gunanya mempunyai sistem penamaan fail yang tidak jelas yang hanya difahami oleh anda.

#TripleATraining
#HRDFTrainingProvidier
#PembekalLatihan
#PembekalLatihanPSMB
#PembekalLatihanHRDF
#KursusPengurusanDokumen
#DocumentManagementCourseKL
#DocumentManagementCourseMalaysia

Kepentingan Sistem Pengurusan Stor & Inventori Yang Baik


Kepentingan sistem pengurusan stor dan inventori yang baik tidak dapat disangkal lagi. Antara kepentinganya ialah ianya akan membantu menguruskan stok anda dengan lebih baik. 

Hal ini akan mengelakkan penghabisan stok, memberi anda masa untuk menambah stok, dan memberi anda idea tentang nilai yang terikat dalam stok anda.

#TripleATraining
#HRDFTrainingProvidier
#PembekalLatihan
#PembekalLatihanPSMB
#PembekalLatihanHRDF
#KursusPengurusanStor
#KursusPengurusanStok
#KursusPengurusanInventori
#Kursus5S

Sebutan Betul "Motorycle"


Sebutan betul "Motorcycle" disebut sebagai mOtə-saikəl. Haa, macam mana nak sebut tu? Ikuti sedikit perkongsian dari Encik Azmi Shahrin.

#AzmiShahrin
#tripleAtraining
#EnglishWithAzmi
#KursusBahasaInggeris
#EnglishForBusinessCommunicationCourseKL
#AzmiAjarEnglish
#SebutanBahasaInggeris

Sunday, 31 May 2020

Selamat Hari Gawai


Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Kami warga Triple A Training mengucapkan Selamat Hari Gawai Dayak kepada kaum Dayak di Malaysia.

Gayu guru gerai nyamai. Ooohaaaa.

#tripleAtraining
#traininganddevelopment
#skillsenhancement
#professionaldevelopment
#productivityandperformance
#pembelajaransepanjanghayat
#HRDFRegisteredTrainingProvider
#PembekalLatihanBerdaftarMOF
#PembekalLatihanBerdaftarKementerianKewangan
#PembekalLatihanBerdaftarEperolehan

Sebutan Betul "Chef"


Haa, sebutan betul chef ialah 'ch' dibunyikan seperti 'sh'. Mari kita dengar bagaimana Encik Azmi menyebut perkataan chef dengan betul.

#AzmiShahrin
#tripleAtraining
#EnglishWithAzmi
#KursusBahasaInggeris
#EnglishForBusinessCommunicationCourseKL
#AzmiAjarEnglish
#SebutanBahasaInggeris

Saturday, 30 May 2020

Selamat Hari Kaamatan


Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Kami warga Triple A Training ingin mengucapkan Selamat Hari Kaamatan kepada rakyat Sabah dan Labuan yang menyambutnya.

Kotobian Tadau Tagazo Do Kaamatan.

#tripleAtraining
#traininganddevelopment
#skillsenhancement
#professionaldevelopment
#productivityandperformance
#pembelajaransepanjanghayat
#HRDFRegisteredTrainingProvider
#PembekalLatihanBerdaftarMOF
#PembekalLatihanBerdaftarKementerianKewangan
#PembekalLatihanBerdaftarEperolehan

Friday, 29 May 2020

Sebutan Betul "O'Clock"


Haa, sebutan betul untuk o'clock, huruf 'o' dibunyikan seperti huruf 'a' ya. Mari kita dengar macam mana Encik Azmi sebut o'clock dengan betul.

#AzmiShahrin
#tripleAtraining
#EnglishWithAzmi
#KursusBahasaInggeris
#EnglishForBusinessCommunicationCourseKL
#AzmiAjarEnglish
#SebutanBahasaInggeris

Thursday, 28 May 2020

Fakta Menarik


Assalamualaikum dan salam sejahtera. Salam 5 syawal.

Saya pasti ramai di antara kita yang telah mula bekerja. Banyak tak e-mel yang perlu dibaca dan dijawab?

Sedikit fakta untuk anda semua. Pekerja menggunakan 25% masa bekerja mereka untuk membaca dan menjawab e-mel.

Justeru, jika anda bekerja selama 40 tahun, anda menggunakan 10 tahun untuk membaca dan menjawab emel sahaja. Wow!

Kami di Triple A Training mengucapkan selamat bekerja kepada anda semua.

#tripleAtraining
#traininganddevelopment
#skillsenhancement
#professionaldevelopment
#productivityandperformance
#pembelajaransepanjanghayat
#HRDFRegisteredTrainingProvider
#PembekalLatihanBerdaftarMOF
#PembekalLatihanBerdaftarKementerianKewangan
#PembekalLatihanBerdaftarEperolehan

Wednesday, 27 May 2020

Sebutan Betul "Wednesday"


Sebutan betul untuk hari Rabu dalam Bahasa Inggeris, huruf 'd' tidak dibunyikan ye. Mari kita dengar bagaimana sebutan yang betul Wednesday dari Encik Azmi.

#AzmiShahrin
#tripleAtraining
#EnglishWithAzmi
#KursusBahasaInggeris
#EnglishForBusinessCommunicationCourseKL
#AzmiAjarEnglish
#SebutanBahasaInggeris

English With Azmi


Assalamualaikum dan salam sejahtera. Salam 4 syawal.

Terlebih dahulu, kami ingin mengucapkan terima kasih atas sokongan anda semua kerana English With Azmi telah memasuki siri yang ke 50. Teruskan menyokong usaha kami supaya kami dapat memasuki siri yang ke 100.

Ayat minggu ini ialah Hour VS Our. Sebutan ayat ini sama tetapi maksudnya amat berbeza.

Hour bermaksud Jam. Contoh ayat ialah "You have to fast for 12 HOURS before your operation." (Anda perlu berpuasa selama 12 JAM sebelum pembedahan anda.)

Our pula bermaksud Kami. Contoh ayat ialah "This is OUR house." (Ini adalah rumah KAMI.)

English With Azmi akan bersiar pada malam ini (27/5/2020) pada pukul 8 malam. Anda boleh follow page English With Azmi di Facebook untuk menerima notifikasi LIVE kami. Jangan lupa join untuk belajar Bahasa Inggeris secara percuma.

#tripleAtraining
#traininganddevelopment
#skillsenhancement
#professionaldevelopment
#productivityandperformance
#pembelajaransepanjanghayat
#HRDFRegisteredTrainingProvider
#PembekalLatihanBerdaftarMOF
#PembekalLatihanBerdaftarKementerianKewangan
#PembekalLatihanBerdaftarEperolehan

Tuesday, 26 May 2020

Mutiara Kata Encik Azmi


Assalamualaikum dan salam sejahtera. Salam 3 syawal.

Tidur yang mencukupi adalah penting untuk kesihatan tubuh badan kita. Namun, tahukah anda orang-orang yang bijak dan berjaya tidak banyak menghabiskan masanya untuk tidur?

Nama-nama terkemuka seperti Jack Dorsey (Pengasas Twitter), Indra Nooyi (Ketua Eksekutif PepsiCo) dan Donald Trump (Presiden Amerika Syarikat) tidur kurang dari 5 jam.

Dalam satu wawancara, Trump menyatakan, "Bagaimana seseorang yang tidur 12 dan 14 jam sehari akan dapat bersaing dengan seseorang yang tidur tiga atau empat jam?"

Justeru, jika anda betul-betul inginkan kejayaan, kurangkanlah masa tidur anda kerana orang yang bijak adalah orang yang ambil peluang tika yang lain masih tidur.

#tripleAtraining
#traininganddevelopment
#skillsenhancement
#professionaldevelopment
#productivityandperformance
#pembelajaransepanjanghayat
#HRDFRegisteredTrainingProvider
#PembekalLatihanBerdaftarMOF
#PembekalLatihanBerdaftarKementerianKewangan
#PembekalLatihanBerdaftarEperolehan

Sebutan Betul "Develop"


Satu lagi tips sebutan betul dari Encik Azmi. Kali ini, sebutan "Develop". Dengar betul-betul ye. Semoga video ini memberi ilmu baru kepada anda.

#AzmiShahrin
#tripleAtraining
#EnglishWithAzmi
#KursusBahasaInggeris
#EnglishForBusinessCommunicationCourseKL
#AzmiAjarEnglish
#SebutanBahasaInggeris

Monday, 25 May 2020

Kata-Kata Motivasi


Assalamualaikum dan salam sejahtera. Salam 2 syawal.

Semua orang mengimpikan masa depan yang lebih baik. Namun, untuk mencapainya tidaklah semudah yang dijangka. Dalam membina masa depan yang lebih baik, dugaan demi dugaan menghimpit kita.

Dugaan semasa Covid-19 ini amatlah sukar. Ada di antara kita yang dibuang kerja. Graduan lebih sukar mendapatkan kerja. Peniaga-peniaga pula mengalami kerugian yang dasyat sehingga mereka terpaksa tutup kedai.

Dugaan-dugaan seperti ini membuatkan kita penat lalu berputus asa untuk membina masa depan yang lebih baik untuk diri dan keluarga anda.

Namun ingatlah, jika anda ingin masa depan anda menjadi lebih baik, maka bersusah payahlah mulai dari sekarang. InsyaAllah, kejayaan akan datang kepada anda kelak.

#tripleAtraining
#traininganddevelopment
#skillsenhancement
#professionaldevelopment
#productivityandperformance
#pembelajaransepanjanghayat
#HRDFRegisteredTrainingProvider
#PembekalLatihanBerdaftarMOF
#PembekalLatihanBerdaftarKementerianKewangan
#PembekalLatihanBerdaftarEperolehan

Sunday, 24 May 2020

Selamat Hari Raya


Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Kian berlabuh tirai Ramadhan,
Lambaian Syawal kian dinanti,
Luhur hati ikhlas kemaafan,
Semoga kesalahan dapat dimaafi.

Kami di Triple A Training mengucapkan Selamat Hari Raya kepada semua. Maaf zahir dan batin.

#tripleAtraining
#traininganddevelopment
#skillsenhancement
#professionaldevelopment
#productivityandperformance
#pembelajaransepanjanghayat
#HRDFRegisteredTrainingProvider
#PembekalLatihanBerdaftarMOF
#PembekalLatihanBerdaftarKementerianKewangan
#pembekallatihanberdaftarkementeriankewangan

Saturday, 23 May 2020

Fakta Menarik


Assalamualaikum dan salam sejahtera, salam 29 ramadan.

Tahukah anda, selain dari menghilangkan dahaga, pengambilan air yang mencukupi dapat meningkatkan produktiviti harian anda sebanyak 14%.

Justeru, saya menasihatkan anda semua untuk minum air secukupnya untuk sahur kelak supaya anda kekal produktif sepanjang hari sehingga berbuka.

Moga fakta ini memberi manfaat kepada anda.

#tripleAtraining
#traininganddevelopment
#skillsenhancement
#professionaldevelopment
#productivityandperformance
#pembelajaransepanjanghayat
#HRDFRegisteredTrainingProvider
#PembekalLatihanBerdaftarMOF
#PembekalLatihanBerdaftarKementerianKewangan
#pembekallatihanberdaftarkementeriankewangan

Friday, 22 May 2020

Sebutan Betul "Tonight"


Tonight, i learn on how to pronounce "Tonight" correctly, and I want to share it with all of you.

#AzmiShahrin
#tripleAtraining
#EnglishWithAzmi
#KursusBahasaInggeris
#EnglishForBusinessCommunicationCourseKL
#AzmiAjarEnglish
#SebutanBahasaInggeris

Mutiara Kata Encik Azmi


Assalamualaikum and good day. Salam 28 ramadan.

At the start of every English training session delivered by Encik Azmi, he will ask for a volunteer to be the first to introduce himself in English.

The participant who volunteers to do this will be rewarded with a bar of chocolate.

You maybe wondering, why did Encik Azmi reward the participant who was the first to volunteer?

It is because he/ she was brave to grab this opportunity before someone else did.

It is the same in real life. A person may not be the brightest or has deep pockets. However, he will be a winner if he grabs every opportunity before someone else does.

Remember, grab every opportunity and you will be a winner.

#tripleAtraining
#traininganddevelopment
#skillsenhancement
#professionaldevelopment
#productivityandperformance
#pembelajaransepanjanghayat
#HRDFRegisteredTrainingProvider
#PembekalLatihanBerdaftarMOF
#PembekalLatihanBerdaftarKementerianKewangan
#PembekalLatihanBerdaftarEperolehan

Wednesday, 20 May 2020

Sebutan Betul "Tomorrow"


Haa, sebelum ini sebutan "Today", hari ini pulak cara sebutan betul untuk "Tomorrow".

#AzmiShahrin
#tripleAtraining
#EnglishWithAzmi
#KursusBahasaInggeris
#EnglishForBusinessCommunicationCourseKL
#AzmiAjarEnglish
#SebutanBahasaInggeris

Sebutan Betul "Today"


Today, i learn on how to pronounce "Today" correctly 😄😄😄

Tuesday, 19 May 2020

English With Azmi


Assalamualaikum dan salam sejahtera. Salam 26 ramadan.

Ayat minggu ini ialah "Hear" vs "Here". Sebutan ayat ini sama tetapi maksudnya amat berbeza.

Hear bermaksud Dengar. Contoh ayat ialah "I can HEAR your voice clearly. (Saya DENGAR suara anda dengan jelas.)"

Here pula Di sini. Contoh ayat ialah "Ali, please stop your car HERE. (Ali, sila hentikan kereta anda DI SINI.)"

English With Azmi akan bersiar pada esok hari (20/5/2020) pada pukul 11 pagi. Anda boleh follow page English With Azmi di Facebook untuk menerima notifikasi LIVE kami. Jangan lupa join untuk belajar Bahasa Inggeris secara percuma.

#tripleAtraining
#traininganddevelopment
#skillsenhancement
#professionaldevelopment
#productivityandperformance
#pembelajaransepanjanghayat
#HRDFRegisteredTrainingProvider
#PembekalLatihanBerdaftarMOF
#PembekalLatihanBerdaftarKementerianKewangan
#PembekalLatihanBerdaftarEperolehan

Monday, 18 May 2020

Kata-Kata Motivasi


Assalamualaikum dan salam sejahtera, salam 25 ramadan.

Kita semua pernah menghadapi kegagalan, samada tidak mendapat "straight A's", tidak dapat menyambung pelajaran ke universiti, tidak pernah mendapat anugerah dekan, tidak dapat pekerjaan yang diidamkan dan lain-lain lagi.

Pada saat-saat seperti ini, anda harus bertenang dan melihat sejenak berapa jauhnya anda telah sampai dalam merealisasikan impian anda. Setelah itu, anda akan sedar, untuk menyerah dan berhenti usaha adalah perkara yang sia-sia.

Anda cuma perlu berehat sejenak dan kembali berjuang merealisaskan impian anda. Ingatlah pepatah Melayu, berakit-rakit ke hulu, berenang-renang ke tepian; bersakit-sakit dulu, bersenang-senang kemudian.

#tripleAtraining
#traininganddevelopment
#skillsenhancement
#professionaldevelopment
#productivityandperformance
#pembelajaransepanjanghayat
#HRDFRegisteredTrainingProvider
#PembekalLatihanBerdaftarMOF
#PembekalLatihanBerdaftarKementerianKewangan
#PembekalLatihanBerdaftarEperolehan

Sebutan Betul "Colonel"


Alamak, saya sediri kalau pergi KFC nak order Colonel Burger, mesti saya sebut "Kolonel Burger". Anehnya, pekerja KFC tak pernah pun nak betulkan sebutan saya. Sekarang baru tahu sebutan yang betul.

Sebutan Betul "Computer"


Kita memang akan menggunakan komputer setiap hari, tapi adakah sebutan kita betul? Ini sedikit tips dari Encik Azmi tentang cara sebutan computer yang betul.

Sunday, 17 May 2020

Sebutan Betul "Colleague"


Dengar baik-baik macam mana Encik Azmi pronounce perkataan "Colleague" dan bandingkan sama ada betul tak sebutan anda? Jika ya, tahniah. Jika tidak, tahniah juga kepada anda sebab anda dah belajar cara sebutan nya dengan betul.

Saturday, 16 May 2020

Selamat Hari Guru


Assalamualaikum dan salam sejahtera, salam 23 ramadan.

Kami warga Triple A Training ingin mengucapkan Selamat Hari Guru kepada semua guru di Malaysia.

Kerana seorang gurulah, kami pandai membaca, menulis dan mengira. Hanya Allah sahajalah yang mampu membalas jasa kalian.

Terima kasih Guru.

Friday, 15 May 2020

Fakta Jumaat


Assalamualaikum dan salam sejahtera, salam 22 ramadan.

Nak jadi produktif, kita mesti cukup tidur ye. Tidur tak boleh kurang dari 7 jam, nanti otak jadi buntu dan emosi tidak menentu. Jangan pula tidur lebih dari 9 jam, nanti badan cepat berasa lesu dan berat badan menaik.

Thursday, 14 May 2020

Sebutan Betul "Control"


Ini saya pun selalu salah sebut 🤣🤣🤣, dengar macam mana Encik Azmi pronounce dengan betul ya.

Sebutan Betul "Confirm"


Sebutan betul "Confirm" dari Encik Azmi

Mutiara Kata Encik Azmi


Assalamualaikum and good day, salam 21 ramadan.

Successful people are not without failure. They are the ones who did not allow failure to stop them from their goals because of their hunger for success.

Perhaps we can look into Jack Ma's life story. He grew up in a poor family, failed his college entrance exam twice, and was rejected from dozens of jobs, including one at KFC, before finding success with Alibaba.

In an interview, he was asked about the secret of Alibaba's success, and he replied, "We keep fighting. We keep changing ourselves. We don’t complain.”

The lesson from his story is never give up, be persistent, always be hungry for success, and success will eventually come to you.

Sebutan Betul "Career"


Bagaimanakah sebutan "Career" yang betul? Ini sedikit tips dari Encik Azmi.

Tuesday, 12 May 2020

English With Azmi


Assalamualaikum dan salam sejahtera. Salam 19 ramadan.

Ayat minggu ini ialah "Whether" vs "Weather". Sebutan nya sama tetapi maksudnya berbeza.

Whether bermaksud Sama Ada. Contoh ayat ialah "I am not sure WHETHER the shop is still open or not. (Saya tidak pasti SAMA ADA kedai itu masih buka atau tidak.)"

Weather pula bermaksud Cuaca. Contoh ayat ialah "Nice WEATHER today. (CUACA hari ini sungguh baik.)"

English With Azmi akan bersiar pada esok hari (13/5/2020) pada pukul 11 pagi. Anda boleh follow page English With Azmi di Facebook untuk menerima notifikasi LIVE kami. Jangan lupa join untuk belajar Bahasa Inggeris secara percuma.

Saturday, 9 May 2020

Mutiara Kata Encik Azmi


Assalamualaikum and good day. Salam 15 ramadan.

Ever wonder why some people are more successful in achieving goals than others? What do successful people have that you and I do not?

The answer is their determination in realizing their goals. Successful people do not search for an excuse, they just find a way and execute actions that will lead to their goals.

The moment you start making excuses such as "I don't have time to exercise or I am not smart enough get straight A's", you will fail to reach your goals.

Your determination is the key to success, nothing else matters.

Thursday, 7 May 2020

Selamat Menyambut Hari Wesak


Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Kami warga Triple A Training ingin mengucapkan selamat menyambut Hari Wesak kepada semua penganut agama Buddha dan selamat bercuti kepada semua rakyat Malaysia.

Tuesday, 5 May 2020

English With Azmi


Assalamualaikum dan salam sejahtera. Salam 12 ramadan.

Ayat minggu ini ialah "Poor" vs "Pour". Sebutan nya sama tetapi maksudnya berbeza.

Poor bermaksud Miskin. Contoh ayat ialah "Ali was born into a POOR family. (Ali telah dilahirkan dalam sebuah keluarga yang MISKIN.)"

Pour pula bermaksud Tuang. Contoh ayat ialah "I POUR water from the container every day. (Saya MENUANG air daripada bekas itu setiap hari.)"

English With Azmi akan bersiar pada esok hari (6/5/2020) pada pukul 11 pagi. Anda boleh follow page English With Azmi di Facebook untuk menerima notifikasi LIVE kami. Jangan lupa join untuk belajar Bahasa Inggeris secara percuma.

Motivasi Isnin


Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Tanpa kita sedar, ramai orang di sekeliling kita yang terputus sumber pendapatan kerana Perintah Kawalan Pegerakan (PKP) yang dilaksanakan oleh pihak kerajaan.

Ada yang sudah diberhentikan kerja, ada yang gajinya dipotong setengah gaji, dan baru-baru ini saya lihat posting di Facebook, ketua keluarga berpusu-pusu pergi ke kedai pajak gadai untuk menggadaikan harta mereka untuk kelangsungan hidup.

Kepada golongan berkenaan, saya ingin mengambil potongan ayat Al-Quran, surah Al Insyirah, ayat 5. "Maka sesungguhnya bersama kesukaran itu ada kemudahan".

Saya berdoa semoga Allah SWT memberikan perlindungan dan meluaskan rezeki semua rakyat Malaysia, Insya Allah. Salam 11 ramadan.

Friday, 1 May 2020

Selamat Hari Pekerja


Assalamualaikum dan salam sejahtera. Salam 8 ramadan.

Selamat menyambut Hari Pekerja 2020 kepada semua rakyat Malaysia. Ingatlah bahawa kerja juga merupakan satu ibadah. Justeru, sama-samalah kita meningkatkan kualiti kerja supaya ianya dapat menjadi saham akhirat kita kelak, InsyaAllah. Doakan juga keselamatan frontliners kita.

Mutiara Kata Encik Azmi


Assalamualaikum and good day. Salam 7 Ramadan.

As the saying goes "A goal without a plan is just a wish". I'm sure all of us have our own goals that we want to achieve. However, to achieve such goals, we must have a solid plan.

Take a look at this simple example. Let's say that your goal is to woke at 4:30 am for sahur. However, without proper planning such as going to bed early and setting your alarm clock, chances are you will miss your sahur.

How small or big your goals are, everything needs planning. Thus, plan frequently and wisely. Make sure your plan is supported with your effort.

Tuesday, 28 April 2020

English With Azmi


Assalamualaikum dan salam sejahtera. Salam 5 ramadan.

Minggu lepas, ada followers bagitahu saya yang staf dia selalu salah gunakan perkataan "Accept" dan "Except". Jadi minggu ini, saya buat contoh ayat menggunakan "Accept" dan "Except".

Except bermaksud Kecuali. Contoh ayat ialah "Everyone in the class has passed the exam EXCEPT Ali." (Satu kelas lulus peperiksaan tersebut KECUALI Ali.)

Accept pula bermaksud Terima. Contoh ayat ialah "I ACCEPT your offer." (Saya TERIMA tawaran anda.)

Sempena bulan ramadan, English With Azmi akan bersiar pada esok hari (29/4/2020) pada pukul 11 pagi. Anda boleh follow page English With Azmi di Facebook untuk menerima notifikasi LIVE kami. Jangan lupa join untuk belajar Bahasa Inggeris secara percuma 😁😁😁

Friday, 24 April 2020

Mutiara Kata Encik Azmi


Assalamualaikum and good day,

When we talk about success, most of us will think it is bestowed upon someone who is lucky, someone who is born rich and have a multiple connections.

While in some cases, it is definitely true, however, a lot of successful people build their success from nothing using this formula of "Success = skill + knowledge + effort".

Take Oprah Winfrey for example, she was born into an extremely poor family in rural Mississippi and suffered countless tragedies while she was a young girl.

However, she never used this as a reason to give up. She successfully snagged a scholarship to Tennessee State University, and at the age of 19, she was the first Black television correspondent in United States.

In 1986, she finally hosted her own show called The Oprah Winfrey Show. The rest is history. Through this show, she became a millionaire by 32, and her success inspired people around the world.

The moral of the story is, everyone can build their own success using this formula, "Success = skill + knowledge + effort". Try it yourself, and let success came your way.

Thursday, 23 April 2020

Salam Ramadhan


Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Kami warga Triple A Training ingin mengucapakan salam ramadhan kepada semua. Semoga ibadah puasa tahun ini memberi keinsafan dan meningkatkan iman kita kepada Nya. Insya Allah.

Wednesday, 22 April 2020

English With Azmi


Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Ayat minggu ini ialah Weak VS Week.

Weak bermaksud lemah.
Contoh ayat ialah "My knees feel WEAK after every workout." (Lutut saya berasa LEMAH selepas setiap senaman.)

Week pula bermaksud minggu
Contoh ayat ialah "We have a public holiday next WEEK." (Kita ada satu cuti umum MINGGU depan.)

English With Azmi bersiar seperti biasa pada malam ini, pukul 8 malam. Anda boleh follow page English With Azmi di Facebook untuk menerima notifikasi LIVE kami. Jangan lupa join untuk belajar Bahasa Inggeris secara percuma.

Mutiara Kata Encik Azmi


Assalamualaikum and good day,

In working environment, we all have our own selfishness, such as asking your coworker to do your paperwork, choosing your friends only as group members for a project and refusing to hear someone else's idea.

This selfish attitude will most definitely hinder your promotion to managerial position.

Even if you did, you cannot be an effective leader to your organization if you could not adjust yourself to working with someone else, do not have an open mind and worst of all, using people at your disposal.

Thus, when you feel like doing any of the above, remind yourself that the world, the sun and the universe do not revolve around you. The sooner you realize this, the faster you will achieve success.

Tuesday, 21 April 2020

Online Course Announcement


Assalamualaikum and good day.

Great news. We have started to promote English With Azmi: ONLINE Speaking Practice.

This course will be led by Encik Azmi Shahrin, a HRDF certified trainer with 17 years of teaching and coaching English related course.

This course will assist entrepreneurs to improve their fluency in English. The registration fee is only RM15. With only RM15, you will receive many benefits, such as:

  • E-Certificate Of Attendance
  • Online Fun Quiz
  • Mystery Gift For Top Student
  • 75-Minute Speaking Practice
  • Expert Guidance By Encik Azmi
  • Lots Of Opportunities To Speak
  • Personal Coaching On Grammar 
  • Vocabulary and Pronunciation

Here is a sneak peak of our session. If you are interested, please call/ whatsapp Puan Siti Aishah at 012-8919855.

Monday, 20 April 2020

Motivasi Isnin


Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Kita adalah manusia. Kita takut mencuba sesuatu yang baru kerana kita takut akan kegagalan. Itulah lumrah kita sebagai manusia.

Namun, tanpa mencuba sesuatu yang baru, kita tidak akan dapat mengenali diri kita. Tanpa mencuba sesuatu yang baru, anda tidak akan dapat maju. Tanpa mencuba sesuatu yang baru, kejayaan hakiki tidak akan dapat dikecapi.

Justeru, jangan sesekali pernah takut untuk mencuba, kerana tanpa mencuba kita tidak akan pernah merasakan keberhasilan.

Friday, 17 April 2020

Mutiara Kata Encik Azmi


Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Pepatah Inggeris ada menyebut "If it ain't broke, don't fix it." Ianya boleh diterjelmah sebagai benda yang lama, kalau ianya boleh diguna pakai, tidak payah diganti dengan yang baru.

Jika anda mencari dalam internet tentang bagaimana untuk mengurus tugasan anda dengan efektif, maka, pelbagai tips, kajian dan aplikasi yang akan disarankan kepada anda.

Namun, ada satu tips kuno yang masih relavan dan masih boleh dingunakan sehingga kini, iaitu, senaraikan semua tugasan anda supaya anda tidak terlupa.

Wednesday, 15 April 2020

English With Azmi


Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Ayat minggu ini ialah For VS Four.

For bermaksud untuk. Contoh ayat ialah "I will cook FOR you (Saya akan memasak UNTUK awak)".

Four pula bermaksud nombor empat. Contoh ayat ialah "I have FOUR siblings (Saya ada EMPAT orang adik-beradik)".

English With Azmi bersiar seperti biasa pada malam ini, pukul 8 malam. Anda boleh follow page English With Azmi di Facebook untuk menerima notifikasi LIVE kami. Jangan lupa untuk join sesi LIVE kami untuk belajar Bahasa Inggeris secara percuma 😁😁😁

Mutiara Kata Encik Azmi


Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Bermula sebagai seorang penceramah Bahasa Inggeris yang hanya mampu memperolehi satu sesi latihan setiap bulan, kini beliau berjaya menerbitkan buku latihan Bahasa Inggeris, mempunyai porgram FB Live English With Azmi dan mengajar Bahasa Inggeris hampir setiap hari.

Terbuktilah, Encik Azmi ialah satu di antara sejuta yang betul-betul berpegang dengan kata-kata di dalam gambar ini. Justeru, marilah kita semua mengubah mindset kita, mulai hari ini, kita akan buat yang terbaik untuk hasil yang terbaik.

Motivasi Isnin


Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Anda bacalah buku tentang komunikasi. Sama ada ianya baru diterbitkan atau ianya telah diterbitkan seabad lalu, kata-kata di dalam gambar ini mesti ada.

Ya, kadang-kala kita tidak ingin mendengar apa yang ingin diperkatakan oleh seseorang itu. Ianya boleh disebabkan oleh emosi, contohnya anda marah pada orang itu dan langsung tidak mahu mendengar penjelasan nya. Mungkin juga anda rasa orang tersebut tidak layak untuk didengari. Dia seorang yang jahat. Dia seorang yang pandai bermuka-muka. Statusnya dirinya jauh lebih rendah dari anda.

Justeru, saya mengajak anda untuk mendengar apabila seseorang ingin bercakap dengan anda, samada tentang kejayaanya, kegagalanya, kegembiraanya, kesedihanya. Nescaya, anda akan membina hubungan baik sesama manusia. Anda juga mungkin mempelajari sesuatu dari percakapanya.

Sunday, 12 April 2020

Mutiara Kata Ahad


Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Hari ini, saya ingin berkongsi satu kata mutiara yang memberi kesan yang mendalam kepada saya.

Benar, kehidupan seperti laut, apabila ianya tenang, kita menggunakan nya untuk bersuka ria, mandi manda dan berkelah. Namun, apabila ianya mengganas, bangunan yang gah pun boleh runtuh.

Kita pula ialah pengemudi. Semuanya bergantung kepada kita untuk mengayuh dan menjaga layar kita supaya kita akhirnya sampai di daratan (impian). Jika kita gagal, maka karamlah kita ditelan ombak (kehidupan).

Saturday, 11 April 2020

Mutiara Kata Encik Azmi


Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Umum mengetahui komunikasi efektif amat penting, sama ada bersama dengan pasangan, dengan rakan sekerja atau dengan ketua pejabat anda.

Namun, tanpa kita sedar, kita yang membuat proses komunikasi tidak efektif. Apabila kita berbicara, kita asyik memandang catatan di atas kertas kita, tidak melihat reaksi, mimik muka orang sekeliling. Akhirnya, apa yang anda ingin bicarakan tidak sampai kepada penerima.

Justeru, sampaikan bicara dengan kesungguhan. Lihahtlah reaksi mereka, mimik muka mereka, buka ruang untuk mereka bertanyakan soalan. Nescaya, anda akan dapat berkomunikasi dengan lebih berkesan.

Wednesday, 8 April 2020

English With Azmi


Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Ayat minggu ini ialah Groan VS Grown.

Groan bermaksud mengerang. Contoh ayat ialah "I am GROANing in pain (Saya sedang MENGERANG kesakitan)". Grown pula bermaksud membesar. Contoh ayat ialah "The tree has GROWN" (Pokok itu telah MEMBESAR)".

English With Azmi bersiar seperti biasa pada malam ini, pukul 8 malam. Anda boleh follow page English With Azmi di Facebook untuk menerima notifikasi LIVE kami. Jangan lupa untuk join sesi LIVE kami untuk belajar Bahasa Inggeris secara percuma 😁😁😁

Mutiara Kata Encik Azmi


Assalamua'laikum dan salam sejahtera,

Tidak dapat dijadikan kita terbiasa dengan aktiviti harian yang membentuk tabiat kehidupan kita.

Kita makan nasi lemak kebenaran kita berulang kali, kita sarung pakaian kebenaran kita setiap pagi, kita memandu ke tempat kerja setiap hari kerja, kita lakukan tugasan kerja kita yang tetap, kita makan tengahari di restoran nasi campur yang biasa, kita makan bersama kenalan kita, berus gigi pun kita gunakan tangan yang biasa kita guna.

Jika hari-hari kita lakukan aktiviti yang biasa dan yang telah menjadi tabiat kita maka kehidupan kita sama dan tiada beza dari hari ke hari. Hari ini sama hari semalam dan sama hari kelmarin dan pasti sama dengan hari esok. Tanpa disedari hari kita tak ubah seperti salinan forostat hari-hari sebelumnya.

Ini amat merugikan kita. Maka ayuhlah kita corak dan warnakan hidup kita dengan aktiviti-aktiviti di luar kebiasaan supaya hidup kita bagai panggung sinetron yang menarik dan menyeronokkan.

Tuesday, 7 April 2020

Motivasi Isnin


Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Mutakhir, adab dan ilmu seperti sudah semakin menghilang. Anda boleh membaca sendiri post-post yang turar kebelakangan ini. Ada yang menghina si fakir miskin, dan ada juga yang mengeluarkan kata-kata kesat, mengejek, mengeji pegawai-pegawai frontliners yang bertugas demi menjaga keselamatan kita semua.

Saudara saudari sekalian, sekaya mana pun anda, adab dan ilmu tidak dapat dibeli. Jika anda disanjung tinggi oleh kekayaan anda, maka sanjungan itu akan terhenti apabila kekayaan anda telah habis. Namun, jika anda disanjung tinggi kerana adab dan ilmu anda, sanjungan itu tidak akan terhenti, walaupun anda mungkin tidak ada lagi di dunia ini.

Justeru, jadilah orang yang beradab dan berilmu, kerana ianya kecantikan hakiki.

Mutiara Kata Encik Azmi


Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Saya rasa semua dapat memahami mutiara kata ini kerana kita dapat memerhatikanya di sekeliling kita.

Sebagai contoh, ada antara kenalan kita bekerja di luar bidang kepakaran nya, namun kerana ingin menyara keluarga, dia memaksa diri nya untuk meminati pekerjaan nya. Akhirnya, dia bersyukur dan meminati pekerjaan nya.

Ada juga kenalan kita yang bergaji besar dan bekerja di organisasi terkemuka. Namun, merasakan pekerjaan nya bercanggah dengan apa yang disukai nya, dia meletakkan jawatan, menjadi petani moden dan berasa bahagia dengan pilihan nya.

Semuanya terserah kepada kita untuk memilih.

Wednesday, 1 April 2020

English With Azmi


Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Ayat minggu ini ialah Dye VS Die. Walaupun sebutan sama, namun dye bermaksud mewarnakan [katakerja] dan pewarna [katanama] manakala die bermaksud mati [katakerja]. Jauh beza kan?

English With Azmi bersiar seperti biasa pada malam ini, pukul 8 malam. Anda boleh follow page English With Azmi di Facebook untuk menerima notifikasi LIVE kami. Jangan lupa join untuk belajar Bahasa Inggeris secara percuma 😁😁😁

Training Album | Album Kursus


Tajuk Kursus: Kursus Basic Occupational First Aid, AED & CPR Training
Tempat: IPV
Tarikh: 10-11 Mac 2020


Tajuk Kursus: Kursus Pengurusan Kuda
Tempat: Kementerian Pertanian
Tarikh: 9-12 Mac 2020


Course Title: Shift In Performance Overdrive
Trainer: Azmi Shahrin
Venue: Top Glove
Date: 6 & 13 Mar 2020
Photo A Photo B Video A Video B


Tajuk Kursus: Kursus Pengurusan Stor & Inventori Berkesan Cara 5S
Tempat: Furama Hotel
Tarikh: 4 Mac 2020


Tajuk Kursus: Kursus Leadership and Effective Supervision
Jurulatih: Azmi Shahrin
Tempat: UM
Tarikh: 24-25 Feb 2020


Course Title: Enhanced Time Management
Trainer: Azmi Shahrin
Venue: B Braun
Date: 18-19 Feb 2020
Photo Video


Tajuk Kursus: Kursus Kesihatan & Kecergasan Siri I 2020
Tempat: DBKL
Tarikh: 17-19 Feb 2020


Tajuk Kursus: Kursus Motivasi Shift To Performance Overdrive
Jurulatih: Azmi Shahrin
Tempat: Revell
Tarikh: 16 Feb 2020


Course Title: High Impact Negotiation Skills
Venue: Shah's Village Hotel
Date: 6 Feb 2020
Photo Video


Tajuk Kursus: Kursus Pra Persaraan
Tempat: MBKS
Tarikh: 5-6 Feb 2020


Course Title: High Impact Presentation Skills
Trainer: Azmi Shahrin
Venue: CTRM
Date: 5-6 Feb 2020
Photo Video


Course Title: English For Telemarketing
Trainer: Azmi Shahrin
Venue: IK Academy
Date: 31 Jan 2020
Photo Video


Course Title: High Impact Sales Presentation
Trainer: Azmi Shahrin
Venue: Public Mutual Shah Alam Agency
Date: 20 Jan 2020
Photo Video


Course Title: Writing Meeting Minutes
Trainer: Azmi Shahrin
Venue: Holiday Inn Glenmarie
Date: 18-19 Dec 2019


Course Title: English For Business Communication
Trainer: Azmi Shahrin
Venue: The Floor
Date: 18-19 Dec 2019


Tajuk Kursus: Bengkel Bahasa Inggeris Oh My English
Jurulatih: Azmi Shahrin
Tempat: Women UC Perak
Tarikh: 22 Dis 2019


Course Title: Writing Meeting Minutes
Trainer: Azmi Shahrin
Venue: Furama
Date: 12-13 Dec 2019


Course Title: Public Speaking Course for Students
Trainer: Azmi Shahrin
Venue: MCOBA
Date: 8 Dec 2019


Tajuk Kursus: Kursus Setiausaha Professional
Jurulatih: Azmi Shahrin
Tempat: Hotel Furama
Tarikh: 5-6 Dis 2019


Course Title: Handling Customers With Tact & Skill
Trainer: Azmi Shahrin
Venue: Swift Integrated Logistics
Date: 27-28 Nov 2019


Course Title: Effective Self Management
Trainer: Azmi Shahrin
Venue: Top Glove
Date: 18-19 Nov 2019


Course Title: Public Speaking Workshop
Trainer: Azmi Shahrin
Venue: SDAR Gavel Club
Date: 15 Nov 2019


Course Title: Effective Self Management
Trainer: Azmi Shahrin
Venue: Top Glove
Date: 13-14 Nov 2019


Course Title: High Impact Presentation Skill
Trainer: Azmi Shahrin
Venue: Swift Integrated Logistics
Date: 11-12 Nov 2019


Course Title: Self-Effectiveness #8
Trainer: Azmi Shahrin
Venue: EPF Learning Campus
Date: 7-8 Nov 2019


Tajuk Kursus: Kursus Pengurusan Kuda (O-Level)
Tempat: Kementerian Pertanian
Tarikh: 4-7 Nov 2019

Course Title: Analytical Thinking & Problem Solving Skills
Trainer: Azmi Shahrin
Venue: TDM
Date: 4-5 Nov 2019


Tajuk Kursus: Empowerment Pembantu Tadbir
Jurulatih: Azmi Shahrin
Tempat: UMCCED
Tarikh: 30 Okt 2019


Tajuk Kursus: Kursus Pengurusan dan Pengacaraan Majlis Cemerlang
Jurulatih: Azmi Shahrin
Tempat: Telekom Malaysia
Tarikh: 26-27 Okt 2019


Course Title: Achieving Customer Service Excellence
Trainer: Azmi Shahrin
Venue: EQBrite
Date: 24-25 Oct 2019


Course Title: Effective Time Management For Work-Life Balance
Trainer: Azmi Shahrin
Venue: EQBrite
Date: 22-23 Oct 2019


Course Title: Basic Microsoft Excel
Venue: Lay Hong Berhad
Date: 21 Oct 2019